Back to All Events

Om palestinsk litteratur - Adania Shibli

  • Litteratur på Blå Brenneriveien 9c OSLO Norge (map)

Under bokmessen i Frankfurt i oktober skulle Shibli ha mottatt LiBeraturprisen 2023 for «En liten detalj», men prisutdelingen ble avlyst etter krigen mellom Hamas og Israel brøt ut. Kanselleringen har blitt møtt med store protester.

Litteratur på Blå inviterer til panelsamtale om Adania Shiblis forfatterskap, med hovedfokus på «En liten detalj». Samtalen ledes av Priya Bains, og i panelet sitter Jonathan Jonsson, Bendik Vada og Tonje Vold.

Hva er det ved denne boken som begeistrer leserne?
Hva skjer når nyanserte og ofte ambivalente tekster, om dypt menneskelige følelser, oppfattes som en trussel, som om det skulle ha vært et entydig politisk program i teksten?
Hvordan lese romaner som beskriver det koloniale, i en såkalt postkolonial verden?

_

Shibli (f. 1974) er en palestinsk forfatter og medie- og kulturviter. Hun har utgitt tekster i flere sjangre, men er mest kjent for sitt romanforfatterskap. I 2002 debuterte hun med «Massās» (Berøring) og i 2004 utkom «Kullunā baʿīd bi-dhāt al-miqdār ʿan al-ḥubb» (Vi er alle like fjerne fra kjærligheten). Det litterære gjennombruddet kom med «Tafṣīl thānawī» (En liten detalj) i 2017, som ble utgitt i norsk oversettelse i 2022.

_

Priya Bains (f. 1995) er poet og debuterte i 2021 med diktsamlingen «Med restene av mine hender» (Forlaget Oktober). Hun ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris,
og mottok Festspilldikternes stipend under De litterære festspill i Bergen og Olav H. Hauge-stipendet i 2022. Bains tok i oktober initativ til et forfatteropprop for Palestina, sammen med Maria Navarro Skaranger og Zeshan Shakar.

Jonathan Jonsson (f. 1987) er stipendiat ved UiO, hvor han forsker på arabisk litteratur fra 1800-årene, nærmere bestemt moraldiskursen i den skjønnlitterære prosaen til
Salīm al-Bustānī. Han skrev mastergrad om en roman av den palestinske forfatteren Mahmoud Darwish.

Bendik Vada (f. 1996) er poet og debuterte med diktsamlingen «Vak» i 2017 (Forlaget Oktober), som ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris.
I 2020 utkom diktsamlingen «Virkelig igjen» (Forlaget Oktober). Han har også gjendiktet Sara Uribes «Antígona González» (H/O/F 2021).

Tonje Vold (f. 1972) er professor i nordisk litteratur ved UiO, samt kritiker og kulturkommentator i Morgenbladet. Hennes faglige interesser inkluderer blant annet litteraturformidling, verdenslitteratur, postkolonial teori, feminisme og interseksjonalitet. Vold er for tiden tilknyttet forskningsprosjektet «Minoritetsstemmer i skandinavisk samtidslitteratur».
_

Dørene åpner 19.00
Samtalestart 19.30
ID: 18 år
Cc: Gratis, men vi oppfordrer til å donere minst 50 kr (vår vanlige Cc) til organisasjonen NORWAC, https://www.norwac.no/