Back to All Events

Om havøkonomien

  • Litteratur på Blå Brenneriveien 9c OSLO Norge (map)

Vi presenteres stadig for visjoner om en ny og ekspansiv havøkonomi. Havet skal utnyttes i alle sine dybder og flater. Det skal borres, graves, dyrkes og høstes, og det i en tid da havets miljø og økologi er utfordret av klimaendringer, forurensning og overutnyttelse.

Hva betyr det at havet økonomiseres? Hvordan skal vi møte de store transformasjonene vi nå står ovenfor? Hvordan har havet vært økonomisert, forstått og regulert før? Og hvordan kan også et historisk blikk på dagens visjoner bidra til at vi griper det som foregår bedre?

I mars blir havøkonomien tema på Litteratur på Blå. Den 5.3 møtes Kristin Asdal, Tone Huse, Ellen Krefting og Kaja Lønne Fjærtoft til samtale med utgangspunkt i Asdal og Huses aktuelle bok, Nature-Made Economy (MIT Press, 2023).

I Nature-Made Economy nærmer Asdal og Huse seg de store spørsmålene om havets økonomisering gjennom å følge torsken – fisken som bygde Norge, kjent langs kysten som havets hvite gull. Fra oljeindustriens inntog i Nordsjøen på 1960-tallet og fram til dagens forsøk på storstilt torskeoppdrett, undersøker boka en rekke ulike steder hvor torsk og økonomi veves sammen. Nature-Made Economy tar oss med på sjarkfiske utenfor Kvaløya og til travle fiskemottak i Myre, men også til andre torskesteder hvor havets økonomi blir til. Boka følger dokumenter som flyter og flytter på saker i staten, undersøker vitenskapelige eksperimenter for å gjøre torsk til gode husdyr, følger torsken inn i innovasjonsøkonomien, og hele veien til Kinas megamarkeder.

Gjennom dette beskriver Asdal og Huse hvordan havet og dens vesen inndras i stadig flere og tettere økonomiske relasjoner – men også hvordan naturen handler i og er med på å forme både stat og kapital. Hva er en god naturøkonomi, spør de med dette, og hvordan bør vi gå fram for å studere de økonomiske relasjonene som spinnes rundt havet?

Ellen Krefting er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Hun forsker blant annet på havets idéhistorie og hvordan kunnskap om havet gjennom registre, kart og modeller har preget forståelsen og bruken av havene fra 1600-tallet frem til den økologiske krisen i havene i dag.

Kajal Lønne Fjærtoft er marinbiolog og seniorrådgiver på bærekraftig hav i WWF. Hun jobber særlig med det aktuelle spørsmålet om gruvedrift på havbunnen.

Dørene åpner 19.00
Samtalestart er 19.30

CC: kr 50,-

Id: 18 år