Back to All Events

Ord for krig, ord for sårbarhet: Samtale med Marianna Kijanovska og Oksana Maksymchuk (Ukraina)

  • BLÅ 9c Brenneriveien Oslo, Oslo, 0182 Norway (map)

Hvordan finne ord for krig, vold, lidelse?

Kan vi snakke om andres erfaringer?

Kan vi skrive om fortidens lidelser?

Kan sårbarhet stå for styrke?

Det har gått åtte år siden den russiske føderasjonen brutalt invaderte Ukraina, et fritt og uavhengig land. La oss motsette oss mørket og forene oss for å lytte til de ukrainske stemmene. Ifølge historiker Timothy Snyder ser det ut til at Vesten er nedsenket i fortiden. Fremtiden blir født i Ukraina.

La oss støtte dette frøet og hjelpe det til å vokse. Velkommen til ukrainsk diktkveld med to fine og dyktige, ukrainske poeter!

Om forfatterne:

Marianna Kiyanovska er forfatter, oversetter og litteraturviter. Hun har publisert ni diktbøker og én novellesamling. Hun har også oversatt seks diktbind (fra polsk og belarusisk). Kiyanovska er mottaker av prestisjetunge priser, inkludert Kyiv Laurels Literary Festival Prize (2011). I 2014 kåret Forbes Ukraine henne til en av de ti mest innflytelsesrike forfatterne som jobber i Ukraina i dag. I fjor mottok hun den internasjonale Zbigniew Herbert-prisen.

Oksana Maksymchuk er forfatter av diktsamlingene Xenia og Lovy på ukrainsk. De engelskspråklige diktene hennes har blant annet blitt publisert i AGNI, The Irish Times, The Paris Review, The Poetry Review. Sammen med Max Rosochinsky har hun redigert Words for War: New Poems from Ukraine, og co-oversatt Apricots of Donbas av Lyuba Yakimchuk, i tillegg til The Voices of Babyn Yar av Marianna Kiyanovska. Oksana har doktorgrad i filosofi fra Northwestern University.

ariel rosé er poet, forfatter, oversetter og illustratør. De har utgitt bøkene under navnet alicja rosé: Północ Przypowieści (Nord Lignelser), Znak 2019, og morze nocą jest mięśniem serca (havet om natten er en muskel av et hjerte), PIW 2022. De er også en prisvinnende illustratør og jobber også med oversettelser.

___

Dørene åpner 19.00
Samtalestart 19.30
Cc: 50 kroner
ID: 18 år

Earlier Event: April 17
SKROT fra Skandinavia!